Damallsvenskan

Damallsvenskan heter egentligen OBOS Damallsvenskan, OBOS är en av deras största sponsorer. Det är den högsta divisionen för kvinnliga fotbollsspelare i Sverige och är därför högaktuell för den som vill se på lite damfotboll. Nedan kan du lära dig mer om Damallsvenskan och hur du lätt kan titta på matcherna.

Det här är Damallsvenskan

Damallsvenskan är Sveriges högsta division för kvinnor, så det är en otroligt viktig del av damfotbollen. Vinnaren av ligan får ta emot vandringspriset Kronprinsessan Victorias Pokal. Att det är ett vandringspris innebär att priset överlåts till nästa vinnare.

Men det är såklart inte den enda motivationen till att delta i Damallsvenskan. Huvudanledningen är såklart chansen att delta i UEFA Women’s Champions League. De två bästa lagen i ligan får en plats, så det är en hård kamp.

Totalt är det 12 lag som möts. Alla lagen spelar en match på hemmaplan, och en på bortaplan. Förlust i en match ger inga poäng, oavgjort ger en poäng och en seger ger tre poäng. Poängen är det avgörande, men även målskillnad och flest gjorda mål räknas.

De två bästa lagen får som sagt gå till UEFA Women’s Champions League, men för de två sämsta lagen blir det istället Elitettan, den näst högsta divisionen för damerna. De två bästa lagen i den ligan tar istället de nu två tomma platserna i Damallsvenskan.

Det just nu bästa laget om man räknar på antalet ligatitlar är FC Rosengård med 9 titlar.

Så ser du på matcherna

Det är faktiskt Aftonbladet som idag äger rättigheterna till Damallsvenskan. Det är exklusiva rättigheter för tre år som gäller och man köpte rättigheterna inför säsongen 2020. Så enklast ser du matcherna genom Sportbladet Play, men en del matcher kan eventuellt sändas av bland annat SVT.

SVT brukar inte sända alla matcher, men under säsongen 2020 valde man att sända totalt 14 matcher, med fokus på de bästa lagen som förväntades vinna. Vidare så går det också ibland att se en del fotbollsmatcher live via spelbolagen som har bettingsidor.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*